Sunday, December 11, 2011

Panettone (Panetón) - English & Español

Because they love the panettone here in Peru, but only the kind that tastes stale and is filled with scary green candy.

So I stole this recipe from Martha Stewart with my own little twists. First, I candied my own fruit. You can find out how to here- Candied Orange Peels. I decided pineapple and orange would be good. The pineapple needed to air dry for a day before using. And don't roll the fruit in sugar after candying, that doesn't work well in bread.

Second, it's best with lemon zest, which I didn't have. I used lime instead, and it's good too :)

And third, I put in more egg yolks, because it makes it nice and rich.

PANETTONE (Italian fruit cake)

Ingredients:

BIGA (Sponge):
-1/3 c. warm water
-1/2 c. flour
-1 tsp. yeast

DOUGH:
-1/2 c. warm milk
-1 tsp. yeast
-2/3 c. sugar
-4 egg yolks (whites conserved)
-2 eggs
-1 tsp. vanilla extract
-12 Tbs. butter
-3.5 c. flour
-zest of 1 lime & 1 orange
-2 c. candied & dried fruit, cut into chunks. I used orange, pineapple, and raisins.

Begin with the biga, mix it all together and let it sit in a warm place for half an hour.

When the biga is ready, mix the milk and yeast together. Let sit for a few minutes. In a separate bowl, whisk together the sugar, yolks, eggs, and vanilla until well-integrated. In yet another bowl, mix together the flour and butter until incorporated (I had to melt the butter first, but I don't have a stand mixer). Finally, add all of these mixtures in the same bowl.

Here, you're supposed to knead it in a stand mixer for 3 minutes or so on high. Again, I do not have one, so I just stirred it with two forked until my arm got tired. The bread wasn't as elastic, but had a nice crumbly texture. It just depends on what kind of texture you prefer. It is difficult to hand knead, since it's so wet.

Finally, integrate the fruit and zest. Put the dough into a oiled bowl, cover with a wet towel, and let rise for about 3 hours.





After the 3 hours, punch the dough down, roll it in a ball, and drop it into a lunch-bag size paper bag. I put this in a casserole dish that fit it, just to prop it up. You'll have to cut or roll the bag so that when the dough rises (It should double in size), the top of the dough will be higher than the bag.

Let these rise for 1 hour.

Preheat the oven to 400 degrees. Brush the top of the panettone with the leftover egg whites, and bake at 400 for 10 minutes. Then, lower the heat to 375 and bake for 40 minutes or until a skewer inserted comes out clean. Be careful not to overbake, you don't want dry bread.

Let cool for a few minutes after removing from the oven. It's soooo good fresh from the oven, so eat immediately.




Porque los Peruanos les encana el Panetón, pero sólo tienen en la tienda los tipos que están seca y contiene muchas dulces verdes y extrañas.

Entonces, le robé esta receta de Martha Stewart, y añadí mis propios giros inesperados. Para empezar, hice dulces de fruta fresca. Tengo un blog sobre eso aquí. Decidí a usar piña y piel de naranja. La piña necesitaba secar en el aire para un día antes de pude usarla. Y no necesita enrollar las encimas en azúcar, así no sirve bien para poner dentro de pan.

Segundo, está mejor con piel de lima, que no tenía. Entonces usé limón en su lugar, y eso también está rico ☺

Y tercer, puse más yemas de huevos, porque lo hace más rica.


PANETTONE (Pantetón, queque de la Navidad Italiano)

Ingredientes:

BIGA (levadura casera):
-1/3 taza agua tibio
-1/2 taza harina
-1 cucharilla levadura (los granos)

LA MASA:
-1/2 taza leche tibia
-1 cucharilla levadura (de granos)
-2/3 taza azúcar
-4 yemas de huevo (ahorra las claras)
-2 huevos
-1 cucharilla vainilla
-12 cucharones mantequilla
-3.5 taza harina
-peladuras de 1 limón y 1 naranja
-2 taza fruta endulzada y secada, cortada en cubos pequeños. Usé piña, piel de naranja, y pasas.

Empieza con el biga (levadura casera). Mezcla todo y dejarlo en un lugar caliente para media hora.

Cuando el biga está listo, mezcla la leche y levadura en juntos. Déjalos para unos minutos. En otro tazón, bata la azúcar, las yemas, los huevos, y la vainilla hasta está suave. En otro más tazón, mezcla la harina y mantequilla (posiblemente necesitarás derretirse la mantequilla). Finalmente, añade todas las mezclas a un solo tazón.

Ahora, usualmente es necesario amasarlo para 3 unos minutos. No tenía eso tampoco, pues lo revolví con un cucharón por unos minutos. El pan no fue elástico, pero después de cocinarlo tenía textura bien migajosa. Depende en que tipa de textura prefieras. Porque la masa está muy blanda, es difícil a amasar.

Finalmente, integra la fruta y la peladura. Ponga la masa en un tazón bien aceitado, cubra con una toalla mojada, y déjalo a fermentar y levantarse para unas 3 horas.

Después de 3 horas, presiona la masa con los puños, enrollarla en una bola, y echarla en una bolsa de papel (hacen esas bolsas especialmente para panetón, pero puedes usar una bolsa de papel normal). Ponga en una olla para sostenerse.

Dejarlo a levantarse para 1 hora.

Precalentar el horno a 400 grados Fahrenheit (200 grados Celcio). Extender el parte arriba del pan con las claras del huevo, y hornea para 10 minutos. Entonces, baja el fuego a 375 grados (190 Celcio) y hornea para 40 minutos, o hasta un pincho insertado sale limpia. Cuida que no hornea más que necesario, porque no quieres pan seco.

Dejarlo a enfriar para unos 10 minutos después de sacar del horno. Está taaaan rico calentito del horno, pues come inmediatamente :)

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