Friday, November 4, 2011

Who doesn't love a good pickle? (Nabos encurtidos Limeños) English & Español

Mire por abajo para Español.

And by pickle, I don't just mean cucumbers.

Here are some Lima-style "oshinko", or Japanese pickles. I found this style of oshinko randomly in a Lima supermarket, it was a little shocking. And even more shocking, I found daikon radish in my market one day in my little Andean town. This recipe combines ají amarillo peppers (a Peruvian staple) with thin-sliced daikon in a simple pickling liquid.


LIMA-STYLE OSHINKO

Veggies:
-3 small daikon radish or 1 huge one, sliced in thin rounds
-2 medium-side fresh ají amarillo peppers, deseeded, cut in half lengthwise then again crosswise, and thinly sliced into sticks. If you can't find these, any sweet & mildly spicy pepper will do. For a not-spicy version use orange bell pepper, and for spicy one use jalapeño.

Pickling liquid:
-1 c. white wine vinegar
-1 c. water
-1 tsp. salt
-1/2 Tbs. sugar or honey

Other stuff:
-1 large jar (I used a jelly jar that held 1kg. of jelly).



Boil your jar in water or pour boiling water over it to make sure that it's sanitized.

Bring your pickling liquid to a boil on the stove. Use a lid if you don't want the house to smell like vinegar.

Layer the daikon and ají in your jar (fill it with a portion of daikon, then of ají, and so on) until your jar is filled.

Pour the pickling liquid over the top until it reaches the shoulder of the jar. Put the lid on and shake & tap the jar until all the air bubbles come up from the bottom. Then pour the rest of your pickling liquid in.

Put the cap on, refrigerate, and it should be ready to eat in a day! It tastes better if you give it a week or so to mellow though :)



Digo "encurtidos", pero no solamente los de pepinos que comimos en los EEUU.

Aquí tenemos "daikon no oshinko" del estilo Limeño, o nabos encurtidos. Daikon = rábano japonés (en Perú, nabo). Oshinko = encurtidos. Al azar, encontré este tipo de oshinko en el supermercado en Lima, y fue un poco espantoso. Y lo más espantoso es que encontré este nabo en mi pequeño pueblo en los Andes. Esta receta combina ají amarillos y rodajas de nabo en un liquido sencillo de encurtidos.

NABOS ENCURTIDOS LIMEÑOS

·3 nabos pequeños o 1 grande, cortado en rodajas muy delgadas
·2 ají amarillos, quitado de semillas y cortado en trozos largos y delgados. Jalapeños tambien se puede usar

el liquido:
·1 taza vinaigre blanco
·1 taza agua
·1 cucharilla sal
·1/2 cucharón miel de abeja o azúcar

Tambien necesita una jarra (mio contuvo 1 kilo de mermelada).

Hierve la jarra y la tapa en agua para unos minutos, para desinfectarlas.

En otra olla, hierve todas las ingredientes del parte liquido. Usa una tapa, si no quieres que tu casa huele de vinaigre :P

Ponga las rodajas de nabo y trozos de ají en la jarra en capas (una capa de nabo, una de ají, y así sucesivamente hasta la jarra está llena).

Vierta el liquido hervido en la jarra hasta la paletilla. Ponga la tapa y agita la jarra para que las burbujas de aire suben del fondo. Ya vierta el resto del liquido en la jarra.

Ponga la tapa, y ponga en el refri. Está listo para comer después un día, pero es más rico después de una semana. Disfruta!

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