Wednesday, October 12, 2011

Spiny, creepy things...(la caigua chilena, en Inglés y Español)

(Mire por abajo para Español)

Once upon a time in Peru, my host dad came home towing a vine-full of spiny, dirty, green things...

so I cooked them!



The caigua chilena is an anomaly, I couldn't find anything on it online--when you search the internet, it only comes up with "caigua", and it's a different vegetable.

I was using the oven for something else and kind of annoyed that this pokey thing was taking up all my kitchen space, so I chucked them into an empty shelf in the oven

And out came something delicious! The peel and seed came right off, and I was left with something that was a weird mix between an artichoke, Chinese winter melon, and chayote.



The first time I made it I made this crazy spicy orange sauce from basically everything that was in our fridge, cooked chopped caigua chilena in it, and covered the whole thing in cheese--my family loved it.

This time, I cooked it for an hour in the pressure cooker (the thing wasn't only spiny, it was a brick), took off the peel and seed, chopped it, fried it, and put it in a Chinese "mapo" (麻婆) sauce that I learned from my host mom in Japan.

and BAM! Chinese food deliciousness!




"Mapo Caigua"

-3 caiguas, boiled until completely tender, with the skin and seed removed
-1 onion, cut in big chunks
-vegetable oil for frying the caigua

SAUCE:
-1 tsp. tojan chili sauce or Chinese pepper garlic sauce
-1/2 onion, minced
-1 inch. chunk of peeled ginger, minced
-5 cloves garlic, minced
-1 Tbs. sake
-1/3 c. white or rice vinegar
-1/2 tsp. salt
-1/4 tsp pepper
-1/2 c. water mixed with 1/2 Tbs. corn starch
-3 Tbs. soy sauce

METHOD:
Cut the caigua into big chunks, and fry in oil until golden brown. Set on paper towel to drain.

Mix all the ingredients for the sauce BUT the water with starch and soy sauce together in a bowl. Set aside.

Put a pot over medium-high heat, and pour 2 Tbs. sesame oil in the pot. When the oil is hot (you can smell it), throw the chopped onion into the oil, and cook until it begins to turn brown (but not so that it starts shrinking). Add the caigua and the prepared sauce, and stir. Cook for 5 minutes over medium heat. Clear a spot in the pot, and drop the soy sauce in--it should start boiling immediately. After a few seconds, stir it in. While stirring it so the starch doesn't clump, add the water with starch. Cook over medium-high heat until it thickens, about 5 minutes.

Serve over piping hot rice, and maybe with some fried wonton skins :)



NOTE!
I realize that a caigua chilena will not be sold in your local piggly-wiggly. That said, this recipe would go wonderfully with a chayote, which you should find at any local Latin-food store. Otherwise, just make it the traditional with pan-fried tofu and it is equally delicious. Use your imagination--just about every other vegetable out there would be delicious with this.



ESPAÑOL

Una vez, mi padre anfitrión trajo a la casa una vina llenada de cosas espinadas, sucias, y verdes.

entonces las cociné!

La caigua chilena es anomalía, no pude encontrar nada sobre lo por internet. Cuando buscas, solamente viene páginas de la caigua, una verdura muy diferente.

Yo estaba usando el horno, y le me molestaba solamente sentando en la encimera, pues se eché adentro el horno.

...¡y salió algo rico! La piel y la semilla se separaron fácilmente, y dejo algo parecido a una mezcla extraña de alcachofa, chayote, y melón de invierno (benincasa hispida, un tipo de melón de Asia).

La primera vez que los cociné, hice una salsa picante de ají amarillo y queso. La familia anfitriona le gustó

La segunda vez, los herví en la olla de presión para cerca de una hora, y los guisé como una comida china, "Mapo". Usualmente mapo contiene carne molida y carne de soya, pero la salsa tambien se puede usar con otras cosas.


MAPO CAIGUA

-3 caiguas chilenas, hervidas, con la piel y semilla sacadas
-1 cebolla, picada
-Aceite para freír las caiguas

Para la salsa:
-1 cucharilla chile fresco molido (como rocoto o jalapeño)
-Mitad de una cebolla, picada muy fina
-2 pulgadas de jengibre pelado, picada muy fina
-5 dientes ajo, picados
-1 Tbs. sake (vino de arroz), o otro liquor blanca como pisco
-1/3 taza vinaigre blanco
-1/2 cucharilla sal
-1/4 cucharilla pimienta
-1/2 taza agua, mezclado con 1/2 cucharón fécula de maíz
-3 cucharones de salsa de soya (sillao)

Direcciones:

Corta las caiguas en cubos, y fríen en el aceite hasta están doradas. Ponga en una toalla de papel para que puede escurrir el aceite.

Mezcla todas las ingredientes EXCEPTO el agua con fécula en un plato ondo, y dejarlo a un lado.

Ponga una olla sobre fuego medio, y vierta 2 cucharones de aceite de ajonjolí adentro. Cuando está caliente (y puede olerlo), se echa la cebolla, y cocine hasta pone dorada. Añada la caigua y la salsa preparada, y revuelva para 5 minutos. Añada la salsa de soya, y mezclarlo. Revueva el agua con fécula de nuevo, y agregue a la olla. Cocine sobre fuego medio-fuerte hasta cuando la salsa hace gruesa.

Sirve encima de arroz caliente, y talvez wontons fritos :)


NOTA:
Porque el sabor no es muy fuerte (es poco dulce, y la textura es suave), se puede usar la caigua chilena en vez de otras verduras en cualquier plato. Pienso que sea rica en salsas italianas (como de espagueti), o en platos saltados asiáticos.

4 comments:

  1. it´s known in the US as Chayote Squash. In Central America we boil them, carve the flesh out, mix the flesh with any white, salty cheese, fill them back up, sprinkle them with parmesan and bread crumbs and bake them until golden.

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    1. It's actually not a chayote, I've had chayote in the US and Nicaragua, that is much smaller, and does not have the same amount of spines. I think it may be related to the chayote, that's why I was noting that it reminded me of a winter melon, chayote, and artichoke combined :) That recipe sounds awesome!

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  2. Puedes encontrar el mismo vegetal en Brasil con el nombre chuchu. Hay diversas recetas con chuchu. Mi favorita es con camarón.
    http://www.portalsaofrancisco.com.br/alfa/chuchu/imagens/chuchu-39.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/_VKcyO2Otp9A/SkTRwuIaieI/AAAAAAAAA9M/CDQqZUYmy40/s400/DSC00965.JPG

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  3. Hola Patricia! Me parece super rico el chuchu con camarón, me gustaría probarlo. Tienes la receta?

    Comen el chuchu con frequencia en Brasil? Cuando yo estaba viviendo en el Perú, solamente una vez vi estos vegetales, y de lo que pudiera ver yo, los Peruanos nunca los comieron.

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